Reklama: ekobiety.pl - Forum Kobiety

Nowe na forumNOWE NA FORUMforum - ostatnie 50 tematównowe 50 tematówczatczatREGULAMIN FORUM!REGULAMIN

Kupno działki/ domu-porady
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum eRodzina.com Strona Główna -> Dom i Ogród
Autor Wiadomość
tusiek15
guru forum

PostWysłany: Wto Mar 07, 2006 1:18 pm Odpowiedz z cytatem

Przymierzam sie do szukania, na razie wertuję powoli oferty w internecie, ale z tego co zauważyłam, są tam nieźle wygórowane ceny.

Jeśli ktoś już kupował czy działkę pustą czy też z domem, bardzo proszę o rady, jak uniknąć pułapek wszelkiego rodzaju, na co zwracać szczególną uwagę...
uzależniony od forum

PostWysłany: Wto Mar 07, 2006 1:28 pm Odpowiedz z cytatem

planujecie się budować?

Kaja 3 lata
Maja 10 lat
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tusiek15
guru forum

PostWysłany: Wto Mar 07, 2006 1:50 pm Odpowiedz z cytatem

Tak naprawdę to wolelibyśmy działkę i sami powoli budować domek, bo chcemy nieduży, taki do 100m2 to już max. A zeby kupić już wybudowany (czy nowy, czy używany) to większosć ludzi ma takie hangary Shocked Poza tym bałabym sie żeby w coś nie wdepnąć... A doświadczenia nie mamy.
Za te pieniądze co wynajmujemy teraz mieszkanie, spokojnie płacilibyśmy sobie raty kredytu i wiedzielibyśmy, że jest to nasze. Mieszkanie w bloku raczej nie wchodzi w grę, bo całe życie płaci sie czynsz cholera wie za co, poza tym ma być pies a do bloku go nie wezmę. no i oczywiście ogródek, huśtawki i takie tam...
uzależniony od forum

PostWysłany: Wto Mar 07, 2006 2:15 pm Odpowiedz z cytatem

masz racje.

Nie pomoge Ci bo sama nie mam domu. Mam działke ale kupiliśmy ja 10 lat temu i nic tam nie budowalismy ani nie bedziemy.
Natomiast znajomy buduje sie i juz wydał chyba 200tys i końca nie widac. Powiedział, ze obecnie jego budowa warta jest 50% czyli jakieś 100 tys. Drugi raz kupiłby stan surowy, ponieważ samo załatwianie przyłączeń, geodeta, archeolog, mapy, architekci to nie dość, że masa ganiania to strasznie duzo pieniędzy.

Jeśli postanowicie się budowac to pisz jak Wam idzie. Może kiedyś przydadzą mi sie wskazówki, chociaz ja raczej kupiłabym dom juz gotowy

Kaja 3 lata
Maja 10 lat
Powrót do góry
tusiek15
guru forum

PostWysłany: Wto Mar 07, 2006 2:41 pm Odpowiedz z cytatem

Jest mnóstwo działek z podłączoną kanalizacją, gazem czy elektrycznością.
Są dwa sposoby budowania domu (jak zauwazyłam):1. jak ktoś robi wszystko na lux i na jak najwyższym poziomie
2. kiedy człowiek chce sie jak najszybciej wprowadzic bo nie ma gdzie mieszkać.

Mój brat kupił już dom w surowym stanie, teraz sobie postoi troche bo myslą jak poburzyć ściany, żeby było jak chcą, bo ten dom ma już chyba z 10 lat więc nie odpowiada obecnym modom.
Ja będę wdzieczna za jakikolwiek własny kąt. Very Happy
*moderator

PostWysłany: Sro Mar 08, 2006 9:34 am Odpowiedz z cytatem

czyli wolisz rady co do działki niż domu?
Jedna dobra wiadomość to tak,że od marca strasznie staniały opłaty notarialne,także wpis do księgi wieczystej kosztuje o połowę taniej.Dużo ludzi czekało właśnie na ten moment.
guru forum

PostWysłany: Sro Mar 08, 2006 9:42 am Odpowiedz z cytatem

Z tymi obniżkami to też się już spotkałam.

Wolałabym samą działke bo wtedy budujesz swój wymarzony dom, ale nie pogardzę też okazją działki z domem. nawet moze być drewniany, na początek wystarczy:wink:
*moderator

PostWysłany: Sro Mar 08, 2006 9:57 am Odpowiedz z cytatem

Najpierw musisz znaleśc działkę odpowiadającą ci miejscem i metrażem,to oczywiste.W centrum miasta to ceny są kolosalne,ale na obrzeżach to już można ponegocjować.Właśnie,zawsze możesz się targować,tranzakcja jak każda inna.
Nsa pewno bardzo ważne jest upewnienie się czy działka nie jest obciążona hipotekami ani innymi roszczeniami,czy np.nie jest prowadzona na niej egzekucja Very Happy ,bo gdy tego nie sprawdzisz to kaplica,wszystko przejdzie na ciebie.
Sprawdzić też trzeba czy wogóle można tam coś budować,jakiej klasy jest gleba,bo może tak być ,że kupisz sobie działkę a nic nie będziesz mogła tam postawić.
Warto rozejrzeć się też po sąsiadach co mają wokól wybudowane,bo jak w pobliżu jest dyskoteka czy coś w tym rodzaju to współczuję latem spać przy otwartym oknie.
No i te wszystkie opłaty typu akt notarialny i wpisy w księdze wieczystej ponosić trzeba ze swojej kieszeni,więc do ceny działki doliczyć należy takie koszty.
Warto też zapytać i nawet poprosić sprzedającego o wszystkie dokumenty ,które ma na temat tej działki (niedoszłe mapki budowy,gdy zamierzał coś tam postawić,umowy o podłączenie mediów,gdy są,rachunki).
Spytać się czy zapłacony jest podatek od nieruchomości,bo inaczej przyjdą do was odsetki.Niech da wam ten blankiet od płacenia tegoż podatku.
Tak na szybcika to co mi się nasuwało to wyskrobałam.Jak coś konkretnego chcesz wiedzieć to pisz.
guru forum

PostWysłany: Sro Mar 08, 2006 10:33 am Odpowiedz z cytatem

oki, dzieki Eliz@. Mam też gazety wiec moze coś sie dowiem jeszcze z innych źródeł, bo pewnie nawet nie wiedziałabym o co zapytać... Embarassed
uzależniony od forum

PostWysłany: Sro Mar 08, 2006 10:41 am Odpowiedz z cytatem

można też popytać w urzędzie miasta o działki.

Ja będąc w Koszalinie kupiłam działkę od urz edu miast na 99 lat(czy jaos tak). Kosztowała nas 8 tys + 500 zł rocznie, więc nie tak duzo. Niestety mieli termin na wybudowanie się: 2 lata - stan surowy i potem 5 lat na postawienie domu. My po upadłości męża firmy nie dalismy rady dlatego musieliśmy ja z żalem sprzedać. Teraz tam jest juz piękne, duze osiedle domków jednorodzinnych.
No i miasto szybko dokonuje podłaczeń, buduje drogi, doprowadza kanalizację.

Kaja 3 lata
Maja 10 lat
Powrót do góry
Eliz@
*moderator

PostWysłany: Sro Mar 08, 2006 10:43 am Odpowiedz z cytatem

no i czasem szukamy działki tak daleko tzn.wertujemy gazety,ogłoszenia w internecie..........
a wystarczy się rozglądnąć i popytać wokół np.sąsiadów,znajomych czy coś nie słyszeli kto chce sprzedać działkę.
Ja naszą działkę kupiłam (kupiliśmy) w ten sposób,że jechałam sobie rowerem do kościoła,ale coś mnie natchneło i pojechałam dłuższą drogą ,bo miałam jeszcze czas.Nagle w polu porośniętym zbożem dojrzałam tablicę z numerem tel.kom.,ale pojechałam dalej.Wróciłam się jednak ,bo to mi nie dawało spokoju,spisałam numer i już na drugi dzień działka była obstukana Wink Pojechałam nawet wieczorem przewrócić tę tablicę ,bo nie chciałam ,żeby ktoś przez przypadek zaoferował facetowi więcej Embarassed
I tak mamy działkę w centrum miasta,o którą już się interesowało chyba z 4 osoby.Bo to nie tajemnica kogo dana działka jest,można to sprawdzić w Urzędzie Miasta,tam podadzą adres.
fanatyk forum

PostWysłany: Pon Kwi 10, 2006 9:51 am Odpowiedz z cytatem

Tusiek15 osobiście gdybym miała szukać działaki czy domu (nie muszę, bo mam i dom i działkę) to skorzystałabym z agencji nieruchomości. Fakt, że trzeba zapłącić prowizję, ale wszystkiego za ciebie dopilnują Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tusiek15
guru forum

PostWysłany: Pon Kwi 10, 2006 10:34 am Odpowiedz z cytatem

Widzisz Aguś, tu nie do końca masz rację.. Słyszałam juz o przypadkach kiedy i agencje przeoczyły bardzo ważne kwestie, jak drugi właściciel czy inne poważne rzeczy. Fakt, ze łatwiej, ale wiem już że trzeba samemu wszystkie dokumenty sprawdzić...nawet jeśli trzeba poprawiać po agencjach..
uzależniony od forum

PostWysłany: Pon Kwi 10, 2006 11:04 am Odpowiedz z cytatem

agencje nieruchomość Do bani...

złożyłam swego czasu ofertę sprzedaży działki. Pół roku nikt do mnie nawet nie zadzwonił. Poszłam, żeby dowiedzieć się co i jak. Powiedzieli, że tylko jedna osoba w tym czasie zainteresowała się moją oferta ale ja chciałam za dużo Shocked To ja się pytam od czego oni są? Dlaczego nie skierowali go do mnie? Przecież zaznaczyłam, że cena do negocjacji...
Wkurzyłam się i jeszcze tego samego dnia dałam ogłoszenie do gazety. Na następny dzień miałam ze trzydzieści telefonów i sprzedaną działkę.

Kaja 3 lata
Maja 10 lat
Powrót do góry
Aguś
fanatyk forum

PostWysłany: Pon Kwi 10, 2006 11:10 am Odpowiedz z cytatem

Tusiek15, Eszka ja osobiście nigdy nie korzystałam z usług agencji nieruchomości, ale napisałam tak jak napisałam, ponieważ znajomi niejednokrotnie korzystali i byli zadowoleni. Moze po prostu trafiałyście na takie byle jakie agencje Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum eRodzina.com Strona Główna -> Dom i Ogród Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: